Η Παγκοσμιοποιημένη Αγορά στο Χώρο του Επίπλου
Τα έπιπλα είναι προϊόντα που αγοράζουμε συνήθως μία φορά και σκοπεύουμε να τα κρατήσουμε για χρόνια, αν όχι για μια ολόκληρη ζωή. Γι’ αυτό θα πρέπει να αγοράζουμε με σύνεση, επενδύοντας στην ποιότητα
Στην σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη αγορά, τα προιόντα που είναι διαθέσιμα είναι πραγματικά αναρίθμητα. Έτσι και στα έπιπλα, είτε πρόκειται για ένα μοντέρνο σαλόνι, είτε για ένα μικροέπιπλο, είτε για ένα στρώμα, υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές με λύσεις για «όλα τα βαλάντια».
Ο καταναλωτής έτσι καλείται να επιλέξει ένα προϊόν ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα ίδια ή παρόμοια.
Στην αγορά υπάρχουν κατασκευαστές επίπλου που πρωτοπορούν, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες, νέα εξελιγμένα και ασφαλή υλικά, σε ανθρώπους και ιδέες αλλά υπάρχουν και αυτοί που μόνο αντιγράφουν όλους τους παραπάνω.
Αυτό συμβαίνει πολύ έντονα στο χώρο του επίπλου, όπου υπάρχουν πραγματικά άριστοι κατασκευαστές, που δημιουργούν έπιπλα κυριολεκτικά από το μηδέν, με χαρτί και μολύβι!
Δυστυχώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιγράφουν προϊόντα προσπαθώντας να προσφέρουν το ίδιο προϊόν σε χαμηλότερη τιμή, πετυχαίνοντας ένα παρόμοιο αισθητικά αποτέλεσμα δίχως όμως την τεχνογνωσία και δίχως τη χρήση πρώτης ποιοτητας υλικών, και πολλές φορές χρησιμοποιώντας ακατάλληλα ή και επικίνδυνα για την υγεία υλικά!
Και τι καταφέρνουν? Καταφέρνουν τον αρχικό σκοπό τους, δηλαδή την παραπλάνηση του πελάτη και την εξαπάτησή του, κερδίζοντας στην πλάτη του.
Η χώρα μας έχει πολύ μεγάλη παράδοση στην κατασκευή επίπλων και μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία θεωρούνται πρωτοπόροι, καινοτόμοι, ποιοτικοί και άριστοι κατασκευαστές επίπλων τόσο στην Ευρωπαϊκή όσο και την παγκόσμια αγορά. Δυστυχώς τρίτες χώρες και κυρίως με πρωτοπόρους την Τουρκία, Βουλγαρία και Κίνα αντιγράφουν έπιπλα-πρότυπα των καλύτερων Ελλήνων (και όχι μόνο) κατασκευαστών και τα προσφέρουν συνήθως σε πολύ χαμηλή τιμή.
Κάποιος δύσπιστος θα σκεφθεί ότι είναι λογικό αυτές οι χώρες να πωλούν φθηνότερα γιατί τους κοστίζει λιγότερο λόγω φθηνών εργατικών χεριών, κάτι όμως που είναι εντελώς λάθος, μιας και η χαμηλότερη τιμή που προκύπτει είναι μόνο λόγω της κακής ποιότητας υλικών (ξύλου, υφάσματος κλπ.) αλλά και λόγω της αντιγραφής από άλλους κατασκευαστές οι οποίοι επένδυσαν για τη δημιουργία του νέου προϊόντος (έρευνα, σχεδιασμός, νέα μηχανήματα, εκπαίδευση, ανάπτυξη) και αυτό το κόστος όπως είναι φυσικό μεταφέρεται και στο τελικό προϊόν.
Ο καταναλωτής όμως δίχως να γνωρίζει τα παραπάνω «τσιμπάει» και δελεασμένος από τη χαμηλή τιμή του, το αγοράζει.
Όπως έχει δείξει ο χώρος του επίπλου και της διακόσμησης για πάρα πολλά χρόνια, το προϊόν αυτό όπως είναι φυσικό λόγω της κακής ποιότητας κατασκευής, της χαμήλης ποιότητας υλικών του αλλά και λόγω του εντελώς λάθος σχεδιασμού του δεν θα έχει τη διάρκεια ζωής που αναμένει ο αγοραστής του. Δεν ήταν λίγες οι φορές που πελάτες αντικατέστησαν το σαλόνι τους που είχαν αγοράσει πρόσφατα (6 μήνες μέχρι 2 χρόνια πριν) γιατί έσπασε ο σκελετός ή γιατί το κακής ποιότητας ύφασμα-πανί ξεθώριασε και σκίστηκε παντού ή έσπασαν τα πόδια του καναπέ ή συνηθέστερα βούλιαξαν μόνιμα τα μαξιλάρια του, ξεκόλλησαν οι ραφές του κλπ.
Ή ακόμη χειρότερα σε στρώματα που καταστράφηκαν σε χρόνο ρεκόρ γιατί έσπασαν ή τινάχτηκαν τα ελατήριά τους και τρύπησαν το στρώμα ή «βούλιαξε» σε σημεία. Και αν νομίζετε ότι ακούσατε τα χειρότερα, τότε διαβάστε και αυτό: Στρώματα που περιείχαν κετσέδες αντί για Latex που διαφήμιζαν, και ήταν τόσο επιβλαβή για την υγεία, που προκαλούν αλλεργίες, δερματικά εξανθήματα και άσθμα!
Ή καναπέδες που περιείχαν αφρώδη υλικά βρώμικα-σάπια ή και ακατέργαστα πούπουλα από οικόσιτα ζώα ενώ διαφήμιζαν ότι περιέχουν πούπουλα χήνας!
Ο καταναλωτής δηλαδή που είναι και ο μόνος χαμένος, πέρα από τον κίνδυνο που έθεσε την υγεία του, θα αναγκαστεί να αγοράσει πάλι το ίδιο προϊόν. Άρα αποφεύγοντας στην αρχή να αγοράσει κάτι καλύτερο και ίσως και ακριβότερο προϊόν, στο τέλος θα το αγοράσει και μάλιστα αφού έχει κιόλας πρίν πετάξει τα χρήματά του για μια άχρηστη αγορά!
Συμπεράσματα
- Τα έπιπλα είναι προϊόντα που αγοράζουμε συνήθως μία φορά και σκοπεύουμε να τα κρατήσουμε για χρόνια, αν όχι για μια ολόκληρη ζωή. Γι’ αυτό θα πρέπει να αγοράζουμε με σύνεση, επενδύοντας στην ποιότητα, φυσικά κοστίζοντας κάτι παραπάνω. Και εδώ ισχύει ο κανόνας «Ότι πληρώνεις παίρνεις».
- Κάντε μια καλή έρευνα αγοράς για το συγκεκριμένο προϊόν που θέλετε τη δεδομένη στιγμή. Επικεντρωθείτε σε αυτό και βρείτε αυτό που έχει την καλύτερη σχέση τιμής- κόστους, αλλά πάντα με τον πιο πάνω κανόνα.
- Ζητήστε από τον πωλητή, και επιμείνετε αν χρειαστεί να μάθετε τη χώρα προέλευσης αλλά ακόμη και το ίδιο το εργοστάσιο κατασκευής.
- Μια έρευνα αγοράς σε βάθος θα σας ανοίξει τά μάτια και έχοντας δει πολλά προϊόντα από κοντά σε διάφορες εκθέσεις, θα είστε σε καλύτερη θέση να κρίνεται την ποιοτική κατασκευή.
- Ακόμη και αν δεν είστε σε θέση να δαπανήσετε πολλά, μπορείτε να βρείτε έπιπλα καλής κατασκευής και φθηνά αλλά όχι-και σε καμία περίπτωση-φθηνιάρικα.
- Προτιμήστε έκθεσεις επίπλων που δεν έχουν έπιπλα από τις προαναφερθέντες τρίτες χώρες. Είναι σίγουρο ότι αυτοί θα σας προτείνουν ποιοτικά έπιπλα για όλες τις οικονομικές δυνατότητες των πελατών.
- Προτιμήστε «επιφανείς» ελληνικές επιχειρήσεις με αρκετά χρόνια εμπειρίας στο χώρο του επίπλου και με αναγνωρισμένο όνομα και φήμη.
Πηγή: informe.gr